weerstand

Weerstand

Vorige week had mijn coachee de afspraak afgezegd. Ze had het druk zei ze. Vandaag kon ze benoemen dat ze niet zo heel druk was geweest maar dat er vooral veel weerstand was. Toen we keken waar die weerstand over ging werd bij haar een angst zichtbaar voor wat er zou gaan komen. Ze had namelijk mooie plannen bedacht voor haar nieuwe bedrijf en ze had het idee dat ze die met mij in de sessie zou moeten delen. En dan zou ze vervolgens die plannen ook ten uitvoer moeten brengen. Bah daar had ze gewoon helemaal geen zin in. Weerstand. Hakken in het zand. Dit ga ik niet doen. Hier hou ik mee op. Dat idee maakte haar bang.

Maar al te vaak krijgen we mee dat “wie A zegt ook B moet zeggen”. Die opvatting doet een beroep op ons doorzettingsvermogen. Nu is doorzettingsvermogen op zich geen slechte zaak. Het is fijn om plannen uit te voeren, om dingen af te maken, om doelen te bereiken. Maar soms kom je halverwege tot de ontdekking dat je eigenlijk iets anders wilt, dat je doel niet haalbaar is of dat je misschien gewoon (nog) te bang bent. Als je op dat moment op doorzettingsvermogen doorgaat sluit je jezelf af van de stroom en ga je op je reserves en in de verkramping. Of je komt in de weerstand. een gevoel van mwaa niet zo’n zin, niet lekker in m’n vel, het heeft toch geen zin, het was toch eigenlijk een heel stom plan of pijnlijker: ik kan dat toch niet (en alle minder aardige oordelen over jezelf).

Als je op weg van A naar B voelt dat het niet lekker zit kijk dan eens naar wat er werkelijk speelt. Als je je niet geïnspireerd voelt, wat houdt je dan tegen. Als je bekaf bent, waar loop je dan op leeg. En als je – zoals mijn coachee – in de weerstand schiet kijk dan eens welke emoties daaronder verborgen liggen.

Die emoties kunnen je namelijk iets vertellen en geven je waardevolle informatie over wat je nodig hebt en hoe je verder kunt.

Vandaag hebben we de sessie ingehaald. Toen mijn coachee de angst onder haar weerstand kon benoemen en er bij kon blijven konden we kijken waar de angst over ging, of die gegrond was en wat ze nodig had om meer veiligheid voor zichzelf te creëren met betrekking tot haar plannen. 

Pas daarna ging het weer stromen. De angst loste op en de weerstand was daardoor niet meer nodig. Er kwam weer ruimte voor enthousiasme en zelfvertrouwen. Er kwam weer ruimte voor de plannen. We hebben de sessie afgesloten met het opschrijven van alle prachtige ideeën voor haar nieuwe bedrijf en de eerste kleine stapjes die zij daarin wilde gaan zetten. Vanuit vreugde en vrijheid

Het is niet mogelijk om openbaar op dit stuk te reageren.
Wil je iets aan me kwijt, roept dit verhaal iets bij je op?
Stuur me een bericht – ik hoor graag van je. 

Comments are closed.